lørdag, marts 18, 2006

Nijmegen 2003: et lille tilbageblik


Af PL-R T. ”Bumsen” Hein
Et tilbageblik på 2003, herunder lidt om, hvorfor Livgarden tit går hurtigt i Holland, og hvorfor Hærens Officersskole virkelig burde tage og slappe lidt af. Sådan helt generelt. For deres egen skyld.
Åh, ja, 2003. Dét var en hæderkronet tur.

Holdet arbejdede som et team på ruten, der blev sunget på vejene og uden at have det som et mål i sig selv, strøg vi af sted over stepperne. Vi var de hurtigste af alle danske hold tre ud af fire dage.
Gardere har lange ben!
Mange tror, at Livgarden (LG) går hurtigt for at gøre marchen til en konkurrence. Det passer ikke - i hvert fald ikke, når PL-R Hein er holdfører. Ræsonnementet er enkelt: jo færre timer man går, jo mere tid har man til at genopbygge kampkraft i Ølteltet! Den taktik kan kun lade sig gøre, når gængerne er i form, og det vil jeg sådan set ikke undskylde for, at vi var. Så, bare til dem, der stadig ikke tror på, at vi ikke prøver at piske en konkurrence op.

Nogen, der til gengæld traditionelt går Nijmegen for at gøre det hurtigere end alle andre, er kadetterne fra Hærens Officersskole (HO). Dem om det, og måske det er anderledes i år, hvor gemsie-hangaround Lilleknudsen er der til at være lidt fornuftig for dem (tænk, at jeg ser mig selv skrive dét!).
Keglebaneøl eller kegle af sted
I 2003 var det dog helt grelt: HO's hold sejlede dødspressede rundt, skændtes indbyrdes og jagtede indebrændt de elegant marcherende gardere, der ubesværet nærmest svævede henover asfalten. På tredjedagen tog vi, LG, den for de danske hold traditionelle kolde øl ved den såkaldte Keglebane. Det er kun tre-fire km fra lejren, så det er ikke en strengt nødvendigt, men det er hyggeligt. Der kom de så, kadetterne, humpende, spredt ud på en lang linje, læsende asfalt. De så os, og så var de glade igen, for HAHA, nu ville de komme i mål før de dumme gardere, vi fik lige nogle gungho kommentarer, mens vi smilede lettere forundrede - og drak vores øl!
Ingen holdning?
Da LG kom i mål, gav vi en lille prøve på indøvet Nijmegen-eksercits. Holdet stadig på to kolonner, i retstilling og med oppakning, og Hein gav kommandoerne: "Armen ud!" (ølkrus til hver i hånden), "armen ind!", "nakken bøj!", "manden drik!". Så bundede alle deres fadøl, til teltets øredøvende hyldest: i mange lande er man ikke så fordrukne som i Danmark, så at bunde en fadøl på eksercermanér efter 43 km march imponerer åbenbart.

Der var dog problemer! Den kære PL-R Anne Christine, der stod bagerst, ville ikke drikke, nikke-nej, hun skulle ikke have øl. HO'erne stod lige ved siden af, og hoverede højlydt, og jeg garanterer, at det var blottet for glimt i øjet. "Hold kæft, det er dårlig holdning", "hvor er det svagt", "hahaha, gummigardere". Deres klummeskriver gik ned til AC og skældte rasende ud på dansk over hendes svaghed. Ved denne opvisning i autoritet tog AC imod en fadøl – og gik i fuld spagat med rygsæk på, og bundede, hvilket hr. Hein også gjorde, da der var en kerne i overskud. Hvis nogen skulle være tvivl, vi havde lige talt lidt om dét stunt inden.
Hvis der var jubel før, gik de forsamlede soldater fra hele verden derefter totalt amok i applaus. Jeg glemmer aldrig udtrykket på de trætte og nu ganske stumme kadetters ansigter.
En smuk dag. Ser frem til nye oplevelser i år.

Samme billede som i toppen, nu dog med nyt tøj. Se flere billeder her.
***
Læs flere marchartikler på denne blog ved at klikke på Om march på HHH.

Ingen kommentarer: