tirsdag, oktober 11, 2005

Uge 40: Rusturskok, Sejerborg, Sejrøbugten

Lasse S., Mads F.-M., C. Baronen, blogmaster, C. Bayer, Johan. Undertegnede er ved at præsentere én af hovedrettens kalveserveringer.

Når man har været tutor fem år i træk, og derved er blevet indehaver af den halvt ærefulde, halvt alarmerende "Fem-årsstjerne" (der formelig sys på årets tutorpolo, når den erhverves), mente Deres skribent, at det var på tide at holde inde, inden legen blev en tand for god. Desuden kræver det flere måneders mere eller mindre intenst engagement at være en god tutor på Institut for Statskundskab (IFS), Københavns Universitet, og den energi kan jeg ikke længere lægge i projektet. Men lykkeligvis er der andre måder, hvorpå man kan deltage i festivitasen.

1. Tutor Support.
En utraditionel og smule wacky idé, der for tre år siden blev opfundet af fyre fra et hold, jeg i øvrigt selv havde været tutor for året før. For første gang kunne jeg nu slutte mig til det lille selskab. Konceptet er simpelt: man erobrer et undervisningslokale i det område, hvor det intense tre-dages introforløb udspiller sig i slutningen af august. Så sidder man bare og stemningsnyder igennem, og sætter måske skilte op rundt omkring à la "Tutor Support er den lim, der holder introforløbet sammen". Og jeg bør lige nævne, at indtagelse af alkoholiske drikke i lettere grad indgår i stemningsnyderiet. Du synes det lyder barnligt? Ja, ja, men når en gammel cirkushest dufter savsmuld trækker det gevaldigt i den, og det her svarer til at få lov til at komme med backstage, når man nu ikke skal i arenaen.

2. Kokketjans.
Langt mere alvorlig er opgaven som kok på rusturen. Det skal indskydes, at hos os ligger rusturen tre uger henne i introforløbet. Dvs. at russerne nu kender hinanden udmærket på de respektive hold, der tæller godt 40 personer. Tiden er moden til at udvide netværket til flere medrussere og deres tutorer. I år gik turen til hhv. Klinteborg og Sejerborg, begge ved Sejrøbugten, og med tre rushold og deres tutorer på hver lejr.

Blogmasteren havde i foråret øvet sig sammen med Lasse og Mads, da vi agerede kokke på tutorernes to-døgns planlægningshyttetur. Dér lavede vi mad til 80 mennesker. Denne generalprøve var gået tilfredsstillende, og nu gjaldt det den helt store forestilling: at bespise knap 170 personer fra mandag aften til torsdag morgen. På IFS er der en stolt tradition for, at per definition arrogante og selvbevidste kokke frembringer aldeles fremragende føde til de overrumplede russere på rusturen. Ambitionsniveauet har altid været meget højt, så der var noget at leve op til. Igennem fire dage på Sejerborg prøvede vi at leve op til dette, med hold af skiftevis russere og tutorer under vores suveræne kommando i den gamle spejderlejr. Sejerborg har jeg frekventeret som både russer og tutor, så gensynet var kært. Det jeg så mest til var nu køkkenet, som jeg nærmest konstant opholdt mig i hver dag fra 0645 (så tændes ovne og kogeplader og de mange morgenbrød slås op fra dejen, der har koldhævet natten over) til ca. 0100-0200 stykker, når køkkenet er rengjort og dejen til næste dag produceret.

Det kan ikke komme som en overraskelse, at Deres skriverkarl var komplet udmattet, da jeg endelig, endelig var hjemme på Gården sent torsdag eftermiddag. Til gengæld kan jeg garantere, at endnu en årgang på IFS fik en kulinarisk oplevelse, de næppe havde forventet. De læser nok ikke med, men tak til kokkeholdet for en stor oplevelse.

Rustursmenu 2005

Mandag:

Middag:

Salade Nicoise, bruschetta med chevre chaud & brød og smør

Coq au Vin m. ris og persille

Crêpes med råsyltede brombær og vanilleflødeskum

Tirsdag:

Morgenmad/brunch: Røræg, bacon, rundstykker, hjemmebagt friskt brød, ost, smør, salami, yoghurt naturél, akaciehonning, havregryn, mælk, the & kaffe

Frokost: Hjemmelavede burgere (stor, hjemmebagt burgerbolle, bøf, bacon, ost, rødløgskompot, salat, tomat, syltede agurker, jalepenos, ketchup, sennep, mayonnaise & chilisauce à la tabasco

Middag:

Fiskefilet paneret i rasp, mandler og persille og hertil serveret en hjemmelavet remoulade, smørristet rugbrød og en salat af marinerede gulerødder med hvidløg, persille og citron

Langtidsbagt og ølmarineret svinekam m. separate svær, små stegte kartofler, hjemmelavet rødkål og agurkesalat & sauce med chokolade og chili

Rødvinspocherede pærer med vanilleiskugler rullet i hakkede nødder

Natmad: Kartoffelsuppe med bacon, brød og smør

Onsdag:

Morgenmad/brunch: Røræg, bacon, pølser, frugtsalat, rundstykker, hjemmebagt friskt brød, ost, smør, salami, yoghurt naturél, akaciehonning, havregryn, mælk, the & kaffe

Skovtursfrokost: Sandwich

Hjemmebagt focaccia m. salami, langtidsbagte peberfrugter, salat, rødløg og mayo/sennepsdressing

Hjemmebagt focaccia m. skinke og ost, bagte tomater, salat, rødløg og mayo/sennepsdressing

Middag:

Avocadosuppe serveret i shot-glas med laksetatar og hvidløgsbruschetta

Sort pasta med cremet safransauce og krebsehaler

Hjemmelavet Fois Gras i terrine med balsamicomarinerede bær og smørristet toast

Dry Martini Granite m. grønne oliven

2 slags kalv (mørbrad og rødvinsmarineret kalv på spyd med blå druer), svamperisotto, rødvinsglace & æble/fennikel salat marineret i hvid balsamico, sukker og citron

Creme Brulèe m. blåbær, små mørdejstærter med blåbær & blåbæris

Torsdag:

Morgenmad: Rundstykker, hjemmebagt friskt brød, ost, smør, salami, youghurt naturél, akaciehonning, havregryn, mælk, the & kaffe + diverse rester

Ingen kommentarer: